Entré‎ > ‎

Den rytmiske rejse


Workshop for b
ørn og/ eller voksne
Afhængigt af hvor meget tid der er til rådighed, vil den rytmiske rejse kunne føre os gennem følgende områder, som alle folder sig ud ved deltagernes aktive rytmiske medvirken. Undervisningsmateriale uddeles. Workshoppen tilrettelægges efter børnenes alder og opmærksomhed, men indeholder samme grundlæggende elementer:

Tal og rytme:

Hvad betyder det, at en sang går i 2, 3, 4, 5 eller 6? Lyt til nogle eksempler og prøv selv at gå og klappe dem! Kan man gå i 2 og 3 samtidigt? … eller måske 3 og 4?
Kroppens rytmer:

Hjerterytme, åndedrætsrytme, gangrytme, fordøjelsesrytme,… kan vi komme på flere? … og hvordan fungerer de sammen? Hvor godt kender vi dem?


Rytmesprog:

Inderen siger dhin-na-na-dhin-na, afrikaneren siger gung-bak-bak-gung-bak og araberen dum-tek-tek-dum-tek.

Rytmesprog er toppen,

de taler jo til kroppen,

ikke kun til hovederne,

som det er med noderne!

Rytme og krop:
Kroppen er et fantastisk rytmeinstrument:
Vi har en stortromme i brystkassen og kan klappe på et væld af måder. Prøv engang!


Danserytmer:

Mange kender rockrytmen som en grundlæggende rytmefigur, men hvorfor ikke også prøve rumba, samba, bossa nova, beguine, calypso,..?    Man kan både gå, klappe og sige dem!


Livets rytmer:
Musikkens rytmer udfolder sig inden for et bestemt frekvensområde, men hvor går grænserne? Og hvad findes der i de verdener, hvor det går hhv. hurtigere og langsommere?
Rytmernes hierarki:

I rytmernes verden er elementerne ordnede:
Puls- takt- figur - form

Polyrytmisk suite


En leg med taktarterne 2 ('Vil du, vil du...'), 3 ('Langt ude i skoven...') og 5 ('Højt på en gren...'). Sidstnævnte er den eneste 'femmer' i den danske sangskat.
De tre mødes på et ét-slag efter 30 slag. Her er de første 20 slag.
Klik på illustration for større version!

... og sådan kan det lyde!
Det er en fantastisk øvelse og oplevelse for tre grupper, når der kommer trin på og man med 30 skridts mellemrum 'kommer samtidig' på ét-slaget!

Et beslægtet eksperiment med de samme tre grundrytmer, men nu synges 2-rytmen i tempo 48, 3-rytmen i tempo 72 (som ovenfor) og 5-rytmen i tempo 120. Dermed kommer ét-slagene hele tiden samtidig i et såkaldt 2 mod 3 mod 5-mønster.

Illustrationen viser overgangen fra oplevelse af rytme, som ændres til oplevelse af tone  i oktaven mellem 16 og 32 Hz.

 Rammebær i rønnetrommen! Foto: Mona Heuser, tak!

Den rytmiske rejse begynder og ender i kroppen, men man kan da godt have lidt fornøjelse af teknik også. Du kan finde en spændende rytmeboks at eksperimentere med ved at klikke her!
Undersider (1): rytmeboks
Comments