Entré‎ > ‎

Oktavaspekter

Oktav-aspekter - fra rytme til tone


Oktaven er den universelle ramme om al musik. Men ikke nok med det, oktaven strukturerer hele vores oplevelse af den del af verden som kan fortolkes som svingninger - og det er ikke så lille en del! Vi kan se akkurat én oktav farver, og ligesom i musikken er oplevelsen, at vi vender tilbage på et nyt niveau: Rød og violet er ikke bare to ender af en målestok, men nabofarver i en cirkel! Det er oplagt at gengive oktaven visuelt som en spiral: Noget udvikler sig, men vender tilbage til udgangspunktet på et højere eller lavere niveau!

I musikken er det interessant, at rytme forvandles til tone i overgangszonen mellem 16 og 32Hz (i rytmesproget: 960-1920 bpm, beats pr. minute/ slag pr. minut). Vi kan høre omkring 10 oktaver. Rytmerne bliver ved uendeligt nedadtil, men vi er naturligvis mest fortrolige med dem, der minder om egne kropsrytmer. 
Nedenfor kan du høre først 4 oktaver rytmer: Vi begynder med 1Hz (60 BPM), ét slag pr. sekund). Det er ligetil at klappe, tæt på hjerterytmen.
Så oktaverer (fordobler) vi til 2Hz, 4Hz, 8Hz og 16HZ. Her er lyden gengivet med såkaldt 'savtakskurver', så den enkelte impuls kan høres. Med 16 Hz er vi i 'spætte-tempo', Verdensrekorden for de meget hurtige step i flamencodans indehaves af Roy Castle og lyder på 24Hz/ 1440 BPM (Beats Per Minute, slag pr. minut). 16 Hz svarer til 960 BPM.
Fra 32Hz og opefter er vi i tonernes verden, gengivet med sinuskurver. I alt bevæger vi os på rejsen gennem 14 oktaver.
Vær opmærksom på, at de færreste computer-højttalere vil kunne gengive hverken de dybe 32Hz og 64Hz eller den lyse 16.384Hz, så benyt et sæt hovedtelefoner eller spil lyden på et anlæg!

 
Klik på disse illustrationer for større udgaver!

Andre vinkler på oktaven:


Oktavens struktur gør sig gældende i badminton- bordtennis og tennisturneringer samt andre sportsturneringer afviklet efter pokal-princippet: Der er én vinder, to finalister. fire semifinalister, otte kvartfinalister osv.
Tilsvarende har hovedpersonen i et stamtræ to forældre, fire bedsteforældre, otte oldeforældre osv.

Det magiske punkt i forplantningen er befrugtningen, hvor to oktavprocesser mødes i et punkt: Det to forældreceller, æg og sæd, som hver især stammer fra to forældre osv., smelter sammen, hvorpå processen vender, idet cellen begynder at dele sig i først to, siden fire, otte osv.

... og så er der computernes binære sprog, dvs. de opererer med et tal-system bestående af to enheder, hhv. 0 og 1. 
Heraf de mange binære tal/ oktav-tal, som man ofte finder ved angivelse af hukommelse, f.eks. 512MB, 1024MB osv.
En bit er akkurat én informationsenhed som kan være enten tændt eller slukket, 0 eller 1.
En byte er otte bit, 2x2x2. Det svarer til tallet 1.000 i totals-systemet, hvor 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 skrives 1, 10, 11, 100, 101, 110, 111, 1.000

Comments