Entré‎ > ‎

Se sol og måne i øjnene

En poetisk rundtur med et dias-show, hvor verden beskues med øjne så store som... 
Det skal bemærkes, at dette er en kraftigt beskåret version. Den fulde udgave snirkler sig rundt om spir og tårne, stjerner og spiraler, regnbuer og galakser i sammenhænge, som både oplyser og kilder lidt i maven!


Lydsporet er oplagt: Du er min øjesten af Sven Gyldmark/ Victor Skaarup. Sangen med Peter Malberg og Ib Mossin fra Morten Korch-filmen Flintesønnerne afslører intuitivt hemmeligheden: Øjets inderste, lysets oprindelse, sol, måne og menneskelig varme har samme transcendentale kilde.... husk et glimt i øjet!

 

Se sol og måne i øjneneDias-showets tekst:
HIMMELLYS Fra Lambsprinck: De Lapide Philosophico, Frankfurt 1625
På heldige dage - og som her på van Goghs maleri - kan vi se sol og måne på himlen samtidigt. Når månens lysende skive er fuld og steget op inden solnedgang, står de to himmellys diametralt overfor hinanden.
STØRRELSERI skolen har du sikkert lært, at solen er en kæmpe, og månen lillebitte. Hvis solen var så stor som Rundetaarn - 15 meter i diameter - ville månen være som en bordtennisbold.
Men prøv selv at sammenligne!
Faktisk kan man jo måle, hvor stor en del af synsfeltet både sol og måne dækker, altså deres relative størrelser på himlen. Nogle dage føles månen stor, men det er faktisk ikke meget, diameteren varierer, ca. 12%. Og som du kan se, er dens relative størrelse meget præcist den samme som solen!
FORMØRKELSE!Fra et dagligdags, jordisk perspektiv er det forunderlige altså, at de to himmellys, dagens og nattens, ganske enkelt er lige store!Det ser man ved solformørkelse, hvor månens skive perfekt dækker for solens. 'Diamantringen' varer så kort, som når man i kirken siger et 'ja' og et 'amen', netop fordi de to passer så fint sammen!
Men det gælder jo altid om at holde tungen lige i munden og være vågen, når man skal finde ud af, om man skal skelne eller sammenligne...
Hmm, når sol og måne er lige store, hvor store er de mon så? Størrelser afhænger af øjet, der ser! Vincent van Goghs sole og måner fylder meget!
– ligesom de gør på børnetegninger!
I København er det oplagt at studere himlen og dens lys og mørke fra Rundetårn, hvis opførelse begyndtes i 1637.
Når du er kommet op til platformen på toppen, kan du gøre store øjne, ligesom hundene fra et vist eventyr...
For du kan jo se både by og himmel hele horisonten rundt!Det fantastiske panoramafoto, som dækker hele cirklens 360 grader, kan du finde på www.rundetaarn.dk
... og du kan på de dage, hvor der er åbent om aftenen, være heldig at se en flot solnedgang. Så kan du spørge dig selv: Hvis nu solen var en lille rund perle, hvor mange skulle man så bruge til en perlekæde, der kan nå hele vejen rundt langs horisontens rand?
NIX FLERE ENDNU! Du har sikkert gættet for lavt!Set fra Jorden fylder både sol og måne godt en halv grad, 32 bueminutter, af horisont-cirklens 360 grader.Det betyder, at der langs horisonten kan være 360x 60/32= 675 sol- eller måneperler! Det er mange flere end på perlekæden her! Husk det til senere, for det er noget, vi skal vende tilbage til og bruge!
MØNTEN OG MÅNEN. Hvor langt væk skal du holde en femkrone fra dit øje, for at den nøjagtigt dækker månens skive? Beklager, dine arme er ikke lange nok, det handler om over 3 meter!... Men måneskiven passer præcist med femkronens HUL, når du holder den ud i en afstand af 59 cm fra øjet - strakt arm!! Så lille er månen... og solen! På fotoet gøres eksperimentet med en stållineal på 60 cm. Ole Knudsen fra Steno Planetarium, Århus, som gjorde opmærksom på ovennævnte forhold, fortæller også, at Carl Zeiss-fabrikken, der fremstiller præcisionsinstrumenter til foto- og måleudstyr mm., i sine planetarieprojektorer laver månen dobbelt så store som i virkeligheden, for ellers ville publikum ganske enkelt synes den virker for lille!!
Her er vi tilbage ved panorama-fotoet fra Rundetaarn: 360 grader rundt langs horisonten. Ovenover Vor Frue Kirkes tårn, midt i billedet, kan du se en lille sort prik. Denne prik fylder lige så meget som en sol eller måne på himlen - ja faktisk er den 6% for stor! I forhold til Rundetaarn står Vor Frue stik sydvest, så denne situation kan både opstå for solens (omkring vintesolhverv) og månens nedgang.
Når de fleste alligevel tænker, at solen og månen da må være større end det, er det fordi, de to himmellys heldigvis stadig fylder meget i vores bevidsthed.
ØJET ER EN SOL! ”Wär' nicht das Auge sonnenhaft, Es würdenie die Sonn' erblicken”"Hvis ikke øjet selv var en slags sol, ville det slet ikke kunne opfange lyset!" (Frit oversat, DSP)... sådan skrev den gode gamle Goethe, som godt turde se tingene i øjnene. Det var 1. september 1805
... og heldigvis mente han det ikke helt så bogstaveligt som sin landsmand Gustav Fechner, der 25 år senere blev blind af at kigge for længe på solskiven.
For de gamle ægyptere var sol og måne henholdsvis Horus-falkens højre og venstre øje!
SOL OG BELLISHar du nogensinde spekuleret over det mysterium, at blomster kan skabe deres pragt uden selv at kunne se? Hvordan finder de mon de smukke former og farver?
I bogen Hobitten gættede Bilbo gåder med en slimet, slesk og uberegnelig Gollum:” Ét øje i et blåt ansigtSå et øje i et grønt ansigt”Det er som dette øje,”sagde det første øje,men det ene nær ved jordenog det andet langt fra jorden.””… og Gollum kom i tanke om svaret:”Sss, sss, min dyrebare,” sagde han. ”Det er solen, der skinner på bellisblomsterne!”
Øjets regnbue hedder Iris!Iris er navnet på en smuk blomst og på den kulørte del af vores øjne.
Iris er også det græske navn på regnbuens gudinde.
EN KÆDE AF IRISMennesker er forskellige, men størrelsen af øjets iris - den kulørte del - er den samme for os alle: 11 mm i diameter.
Græsk perlekæde til at afværge 'onde øjne'.
Glem nu ikke, at der kan ligge 675 sol- eller måneperler i kæde langs horisontens rand! Lad os nu lave en stor perlekæde med 675 perler á 11 mm! Så vil du kunne stille dig i centrum af en cirkel, som et Rundetaarn ved solnedgang, og kædens omkreds vil svare til en horisont - med sole og måner langs randen. Kædens længde bliver så 675x0,011m= 7,425 meter.Radius i en cirkel - fra centrum til periferi af vores perlekæde - med omkredsen 7,425 meter er 1 meter og 18 centimeter.
HVAD BETYDER SÅ DET? Jo, når du med afstanden 1 meter og 18 centimeter står overfor et andet menneske, vil de to øjne, du ser, have samme relative størrelse som solen og månen har på himlen!
Her du kan se hvordan: Fra øje til øje en meter og atten!Graveringens ophavsmand, Michael Maier, var aktiv ved Kejser Rudolfs hof, som også Tycho Brahe søgte til, i alkymisternes og astronomernes hovedstad, Prag. Her er en fra det symbolmættede værk Atalanta Fugiens (1618).
PRØV SELV!Det smukke øjenparti er fotograferet af Johanne Kirouac og vises uden politiske bagtanker:Det blev valgt som vinder i kategorien 'beautiful eyes' på www.photos-of-the-year.com Tusind tak for venlig tilladelse til Johanne Kirouac!Hvis du ser pigen med sløret i øjnene med almindelig skærmafstand, ca. 60 cm - afhængigt af skærmstørrelse og indstillinger - opnår du det samme med hensyn til størrelsen, men levende øjne stråler heldigvis på en ganske anden måde, så prøv hellere eksperimentet med et menneske!
Antropologen Edward T. Hall lavede i 1966 grundige undersøgelser over, hvad den fysiske afstand betyder i vores relationer. Han fandt frem til, at vi alle har nogle ret entydige - men dog individuelt og kulturelt varible - zoner, som har betydning for, hvilken karakter vores udveksling med andre har: - Intimzone: Under ca. 50 cms afstand fra kroppen. - Personlig zone: ca. 50 cm- 120 cm. - Social zone: ca. 1,2- 3,5 m. - Offentlig zone: ca 3,5- 7,5 m.Albrecht Dürers (1471-1528) Adam og Eva er et diptykon - to-delt billede. De står og tripper på grænsen mellem den intime og den personlige zone.
Relationen er naturligvis en anden, nå de står på grænsen mellem den personlige og den sociale zone - som hinandens sol og måne!
... og når de er rykket ud på grænsen mellem social og offentlig zone, skal tiltrækningskraften være stor, hvis afstanden skal overvindes!
Så sol og måne er ikke bare nogle lysende kugler på en fremmed, hvælvet himmel, VI MÅ SE DEM SOM VENNER!I neon bli´r det nu bøjet:Husk et glimt i øjet!Tegningen af Sol og Måne sidder lige i øjet! Tusind tak for den til Charlotte Petersen www.kunstmaskinen.dk !
Følte du dig set?
Glem nu ikke at kigge på himlen, når den som en dybt fløjsblå kuppel overstrøet med funklende stjerner hvælver sig over os. Ligesom 675 sole eller måner kan danne ring om horisonten, kan vi fylde hele himmelhvælvingen med sole og måner, men så skal vi bruge 60.000!! Med det blotte øje kan vi se 3.000 stjerner! Xylografiet minder os om middelalder eller renæssance, men er graveret af Camille Flammarion i 1888.

Comments