Entré‎ > ‎

Subtle Summit

Subtle Voices præsenterer
Foto: Kim Westergaard; baggrund: Odeon; montage: DSP

Ashish Sankrityayan & Skye Løfvander
dhrupad og overtonesang i den digitalt simulerede akustik af hhv. Sokullu-moskeen og Hagia Sophia-katedralen, Istanbul, Tyrkiet.
Info: 20 97 07 01. 
Pressefoto 
her!
 NB! Krediteres Kim Westergaard!

Køb cd'en hos CdBaby ved klik på nedenstående ikon:
ASHISH SANKRITYAYAN, SKYE LOFVANDER: Subtle Voices : Subtle SummitOptaget i det An-ekkoiske studie på Danmarks Tekniske Universitet af Claus Lynge Christensen, www.odeon.dk 


Odeon har gennem en årrække udviklet digitalt simuleret akustik, så man nu i et studie kan indspille musik med akustik fra bygninger, hvis akustik man har 'samplet'. I forbindelse med projekt Cahrisma har man bl.a. optaget akustikken fra en række moskeer og byzantinske kirker i middelhavsområdet, bl.a. Istanbul.

Ved optagelserne til cd'en Subtle Summit er Ashish Sankrityayans dhrupad-sang blevet indspillet med akustik fra Sokullu-moskeen. Skye Løfvanders overtonesang er indspillet med akustikken fra Hagia Sophia-katedralen. Odeon er førende på verdensmarkedet inden for simulering af akustiske rum, deres software og ekspertise er blandt meget andet blevet anvendt under bygning af operaen og DR´s nye koncertsal. 

Ashish og Ullarina i det 1.000 kubikmeter store 'an-ekkoiske' studie, DTU, Lyngby, 
et af de bedste af sin art i verden.

Ashish og Skye er blevet optaget så 'tørt' som det er muligt overhovedet med Brüel & Kjær-mikrofoner i det store lyddøde studie på Danmarks Tekniske Universitet. Denne rene studielyd er siden overført til de akustiske simuleringer af Sokullu-moskeen og Hagia Sophia-katedralen. Nedenfor kan afspilles et lydklip med hver af de to kunstnere.

Læs mere om projektet her!

Lytteprøver: NB! Kombinationen af MP3-format og computer-højttalere vil ikke yde dette særlige projekt retfærdighed. Musikken folder kun alle sine dimensioner ud ved at blive spillet som cd på et godt anlæg!

Skye i Hagia Sophia-katedralen:

Kalabalik


Ashish i Sokullu-moskeen:

Sokullu

... cd'en kan bestilles her på punktet!

Fra Ivan Rods anmeldelse i magasinet Cultures:

”Danske Skye Løfvander og indiske Ashish Sankrityayan har længe været involveret i et vokalt/musisk samarbejde omkring dhrupad- og overtonesang. Senest har samarbejdet udmøntet sig i det meditative album, Subtle Summit, som melodisk benytter sig af både gamle indiske og europæiske traditioner (...) Og dét, der kommer ud af den vokale/ instrumentale konstellation er et magisk, meditativt musisk sprog, der rummer en fascinerende dybde og nogle dybt fascinerende spor af byzantinsk og gregoriansk tonekunst.”

Anmeldelse fra Nyt Aspekt/ maj 2009. Klik på billedet for forstørrelse:

Anderledes meditationsmusik
Ægte meditations- og meditativ musik. Her er ro, rum, klarhed og enkelhed.
Ashish Sankrityayan synger en form der går tilbage til hymner fra den vediske tid, med et meget diskret akkompagnement på tanpura, et indisk strengeinstrument med mange sølverne medklingende strenge. Skye Løfvander bidrager med overtonesang dvs. sangeren danner to forskellige toner på én gang - en tradition, der rækker tilbage til byzantinsk sang. Skye er et passioneret lydmenneske, som elsker at trænge dybt ind i sit emne, og det mærkes.
Ikke nok med det, man har med digital teknik Lånt akustikken fra Hagia Sophia-katedralen og Sokullu-moskeen i Istanbul. På den måde bruger man de to klassiske templer uden at musikerne er til stede - deres sang er optaget i det lyddøde rum på Danmarks Tekniske Universitet. Klassisk ånd og nutidig teknik støtter hinanden på forbilledlig måde.
Vi har i mange år været overdoseret med meditationsmusik med fuglesang, kilderislen og havbølger understøttet af små søde strofer på synthesizer. Her er et anderledes bud på en ikke-påtrængende musik der åbner sig desto mere jo mere lytteren åbner sig meditativt.
Meget fin cd - og tankevækkende.
Jesper Ovesen
Subtle Voices: Subtle Summit, Ashish Sankrityayan & Skye Løfvander. Anjaliarts. (www.detspringendepunkt.net. tlf. 20 97 07 01) 61 min. 140 kr.
NYT ASPEKT & GUIDEN maj-juni 2009

Comments